Квашена капуста, простий рецепт від моєї прабабусі

автор: Сергій Аксьонов •
3 484 перегляди
Простий рецепт квашеної капусти. Так квасила капусту моя прабабуся в кінці 19 на початку 20 століть. Легко, швидко, смачно, красиво, через рік капуста так само хороша, як тільки що приготовлена.
Відповідей: 32
  1. Сергій Аксьонов коментує:

    Спасибі, що подивилися мій ролик і не полінувалися черкнути сходинку.
    Думок багато, і всі по своєму праві. Я не відчуваю ніякої різниці – їсти яблука чи ні, але впевнений, що є багато тих, хто вважає, що яблука погіршують або поліпшують смак, запах, колір і т. п. квашеної капусти. Можливо, яблука додадуть будь-яких вітамінів та інших корисних речей. Якщо у мене буде багато пропадає антонівки, швидше за все, я зроблю так як робили мої предки – додам яблука в капусту. Дуже не люблю коли добро пропадає.
    І ще, я чув, що смак майже на 90 % формується саме запахом.
    Було б цікаво почути інші думки з приводу яблук у квашеній капусті.

  2. rainandfog коментує:

    А у мене тільки перші два рази вийшла хороша квашена капуста, а решта раз 5-6 соплива = де тільки не купував і хрін знає в чому справа =(

  3. rainandfog коментує:

    +Сергій Аксьонов Дякую, спробую.

  4. Marina Anima коментує:

    +rainandfog “соплива” капуста виходить, коли замість кисломолочної бактерії, при бродінні, ростуть бактерії іншого роду. Уникнути такого ” сюрпризу” дозволяє додати в капусту невеликої кількості цукру. Успіхів! )

  5. Кирило Сергєєв коментує:

    Геніально і просто ! Спасибі вам!

  6. Сергій Аксьонов коментує:

    У процесі приготування воду ніколи не додаю. Зазвичай в капусті достатньо соку, коли я закладаю її в банки на зберігання, то уминаю сильно, але без фанатизму, якщо перетиснути, то сік вийде через край банки, і потім його буде недостатньо. Бувають роки з особливо соковитою капустою, надлишок соку зливаю і ставлю в холодильник – відмінна “відтяжка” під горілочку. Дійсно, іноді, в процесі зберігання, може виявитися недостатньо соку, я це регулюю наступним чином. При приготуванні деяких страв, наприклад смажена капуста або солянка, не потрібно занадто кислий смак. Коли я беру капусту для таких страв, то злегка віджимають її, утворився сік додаю туди, де його недостатньо.
    У крайньому разі (не пригадаю коли це було) додаю трохи кип’яченої води, але це в процесі зберігання, а не приготування. І буває таке не раніше травня наступного року.
    Можливо, коли капуста квас або зберігається під занадто великим гнітом, сік переливається через край ємності, тоді його може не вистачити, але я намагаюся переливів не допускати.

  7. Алекс Віт коментує:

    Відео дуже сподобалося. Автор молодець! Продовжуйте знімати Сергій, у Вас чудово виходить)

  8. Дмитро Тимофєєв коментує:

    “мені подобаються прості рецепти” :) згоден!

  9. Doc BorNic коментує:

    140-му лайкнув. Тільки що зробив за твоїм рецептом. А після того як потыкали паличкою – знову накривати кришкою? По ідеї “так”, але як-би, ми знову створюємо анаеробні умови. Цей момент не зрозумілий.

  10. Сергій Аксьонов коментує:

    +Doctor on youtube Так, накривати потрібно, і гніт потрібен. Інакше верхні шари капусти будуть сухими і бродіння в них не станеться. Можна “провітрити” капусту 10-15 хвилин, за цей час вона не підсохне, а потім накрити кришкою. Гніт повинен бути таким, що б капустяний сік прикривав капусту мінімум на 1-2 см, але не переливався через край посуду. Удачі!

  11. SR61 коментує:

    Російський богатир…! Спасибі за добре відео

  12. Alex Nl коментує:

    супер рецепт, такий не кожному ведена! передається, напевно, із роду в рід!

  13. Damirhan B коментує:

    Профі.Дякуємо за ролик.Будемо пробувати квасити.

  14. kuljrarus коментує:

    Відмінне відео, спасибі! Дуже чекаємо продовження про огірки, гриби та інше!

  15. Hanna Levitskaya коментує:

    Ех, шкода, що це поки єдиний ролик. Сергій, якщо все в порядку, знімайте ще і ще, будемо чекати!

  16. ilyha l коментує:

    Спасибі за рецепт! Це смак дитинства.)

  17. Svetlana Mol4anova коментує:

    Prekrasnii resept, est odin voprosik, na katorii den nado protikat kapustu 4tob vixodili gazi?

  18. Сергій Аксьонов коментує:

    +Svetlana Mol4anova
    Протикати потрібно відразу, як тільки, ознаки бродіння: запах, збільшення обсягу капусти, поява соку і бульбашок. У мене це зазвичай відбувається до середини або кінця другого дня. Але можна почати протикати і раніше.
    Вважаю, що в процесі видалення газу, важливо не саме видалення, а збагачення товщі капусти киснем. Тоді буде утруднено розвиток анаеробних бактерій (які, можливо, дають гіркота, слиз і т. п. неприємні ефекти) і процес закваски піде правильно. Але я не фахівець з бактеріям і харчової промисловості не маю ніякого відношення, тому, сказане вище, всього лише мої припущення.

  19. John Doe коментує:

    а де ж рецепт грибів?

  20. Eyu Rem коментує:

    Сергій, не погано зняли відео. Лайк вам за це. Знімайте ще!

  21. Ban Dera коментує:

    дякую за відео. чекаємо рецепти огірків і грибів

  22. tagorable коментує:

    для першого ролика і не тільки, знято дуже добре!

  23. Айнура Раимжанова коментує:

    Спасибі вам за рецепт. Чекаємо нових цікавих простих рецептів. Мені сподобалося.

  24. Михайло Волков коментує:

    Дякую, Сергій за такий цікавий ролик і рецепт! Я весь слиною з-зайшовся поки дивився)) Згадав яку смачну капусту робила моя бабуся)) Обов’язково спробую повторити Ваш рецепт!

  25. Тед Малкович коментує:

    з приводу яблук до речі, вони теж мають купу цілющих властивостей в квашеному вигляді відмінних від властивостей квашеної капусти, тому що бабуся знала, що робила))

  26. Svetlana Mol4anova коментує:

    Tony vam merci, poshli tretie sutki , fse po vashei texnologii )))) vam uda4i,i zemnix blag !!!!!! s uvaj. Svetlana.

  27. richietmn коментує:

    спасибі за рецепт

  28. Максим Бронніков коментує:

    У деяких рецептах в капусту спочатку додають воду, додаєте ви її протягом днів, що вона стоїть або вона кваситься виключно в своєму соку?

  29. Andjey Agafonsky коментує:

    Зробив один в один. Вийшло дуже смачно. Всім рекомендую. Спасибі за рецепт.

  30. Anton Steppa коментує:

    з приводу яблук, існує думка, що вони ,як раз, вбивають запах, а не колір і смак

  31. Lattefa umm.Abdullah коментує:

    Дякую, Сергій, за такий душевний рецепт і таке миле відео. буду чекати нових рецептів, а в цьому році обов’язково заквашу капусту за рецептом Вашої прабабусі. Ще раз, ДЯКУЮ!

  32. Andjey Agafonsky коментує:

    А кавуни будуть?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *